Linköping - Gnosjö på hoj

Bilder
Planerad rutt
Planerad rutt
Bananshake är gott

I några års tid har jag haft tanken att cykla från Linköping till Gnosjö där mor och far har sina bopålar nedslagna. Att göra denna 22 mil långa tur tänkte jag mig både både som kraftprov och en naturupplevelse. Av olika anledningar har den hittills inte blivit av. Antingen har jag inte varit i god nog form, vädret har talat emot och den ena bättre eller sämre ursäkten på den andra. Så när det närmade sig helg och väderprognosen sade växlande molninghet, cirka 17 grader och 4 m/s från sydväst var det dags att göra ett val. Själv kände jag mig i hyfsad form efter mallorcaträningen i påsk. GPS-rutten var förberedd sedan flera månader tillbaks. Det var dags.

Delsträcka 1: Linköping Mjölby, 4,1 mil
Det är lördag, klockan är 7:05 och jag ringer pappa för att tala om att jag startar. Det är friskt och klart i luften och solen har ännu inte värmt upp. Armvärmare och väst på. Jag rullar förbi McDonalds i Ryd och tar mig vidare riktning Malmslätt och Vikingstad. Där korsar jag E4:an för första gången. En och annan cyklist kommer mötande och hälsar glatt, i övrigt är det nästan ingen trafik alls. Färden går på breda asfaltsvägar, små krokiga vägar och ibland på grusväg. Jag cyklar på min Salsa La Cruz cyclocross och den klarar de olika underlagen finfint.
Motvinden känns tuffare än de utannonserade 4 m/s. Det är en svår balans mellan att hålla ett hyfsat marschtempo och inte ta ut sig i vinden.
Första planerade stoppet är i Mjölby. Det visar sig dock att statoilmacken där inte har någon butik. Dåligt undersökt. Men jag vill inte spendera tid på att leta upp annan lämplig butik, så jag tuggar i mig två nödprovianter. Jag har tillräckligt med både fast och flytande bränsle för att ta mig till Ödeshög där jag kan göra ett extra stopp på Östgötaporten.

Delsträcka 2: Mjölby - Ödeshög, 3,8 mil
Färden vidare från bjuder på ytterligare motvind och lite mer grusväg än jag räknat med.
Väl framme vid Östgötaporten trycker jag i mig ett par Gainomax, fyller på vatten och spetsar med Resorb som jag har med mig i en tub i backfickan. Hör även av mig till pappa för att rapportera om min framfart.

Delsträcka 3: Ödeshög - Gränna, 3,4 mil
Det känns stort när Vättern plötsligt breder ut sig till höger. Gamla Riksettan är verkligen fin att åka längs med. Ekar och lövträd på båda sidorna och berget till vänster. Jag avviker från Riksettan och tar en väg lite ovanför. Det visar sig vara en höjdare, både metermässigt och naturmässigt. En fin slingrande väg som går förbi dammar med vildgäss, gröna gräsplätter och väl hållna stugor. I nedförsbackan till Gränna måste jag kämpa på rätt så mycket. Vinden ligger rakt framifrån och verkar inte vilja ge upp. I Gränna möter jag ett gäng glada cyklister varav ett par av dem måste vara en god bit förbi pensionsåldern.
På macken vid E4:an klämmer jag i mig en bulle, ett wienerbröd och en gainomax. Ringer pappa och talar om var jag är. Halva sträckan är avklarad. Vinden, grusvägarna och backarna har börjat sätta sina spår och jag känner mig lite sliten.

Delsträcka 4: Gränna - Jönköping, 3,7 mil
Efter grännamacken går vägen ner mot Vättern, bara för att sedan raskt stiga, korsa E4:an och passera Gränna Golfklubb. Här bjuds på turens enda två serpentiner! Smile
Nu blir de backigt värre och dessutom grusväg. GPS:en strejkar en stund och jag tappar 3 km. Nåja... inte så mycket i sammanhanget. Så småningom når jag Landsjön och Kaxholmen. Av någon outgrundlig anledning har jag nu dragit turen uppe på berget istället för nere vid E4:an. Det blir alltså ytterligare stigning och efter några kilometer måste jag göra ett ofrivilligt stopp för att hämta andan och trycka i mig mera nödproviant. Snart når jag IK Hakarpspojkarnas hemmaplan och äntligen blir det nedförsbacke i form av Klevaliden. Jag navigerar igenom Huskvarna och Jönköpings centrum. Benen känns stumma och vid Kinnarps arena är det är knappt jag kommer i kapp en civilcyklist modell snabbare. Jag tröstar mig med att han nog inte har 13 mil i benen idag. Efter centrum stannar jag vid en Pressbyrå. Det blir ostmacka och Gainomax. Det är dags att påbörja sista delsträckan och jag ringer pappa igen. Han och mamma har för avsikt att möta upp och vi bestämmer ungeffärlig tid och plats. Karta över färdvägen skickade jag dagen innan.

Delsträcka 5: Jönköping - Gnosjö, 7 mil
Kroppen är trött nu. Jag tänker att 7 mil är som att åka runt Stora Rängen plus lite till. En överkomlig sträcka. Färden går mot Norrahammar och Taberg. Det flyter en å vid sidan av vägen och jag funderar på varför vattnet rinner åt fel håll. Jag har alltså tappat känslan för lutning. Senare, när jag tittar på höjdkurvan visar det sig att det är två och en halv mil med mest uppförsbacke. Asfalten byts ut mot grusväg. Den småländska skogen är varm, torr och luktar mossa och barr. Härligt, tänker jag, men mest tänker jag att jag är trött på slirig grusväg som suger musten ur benen. Den verkar inte vilja ta slut. Jag måste stanna och tanka en reserv-Gaino. Med nya krafter fortsätter jag någon mil till genom de helt öde markerna. Jag passerar små gölar och tjärnar, skog och åter skog. Helt plötsligt, bakom en dammig kurva står en bil still och en figur står bredvid och vinkar. Det tar ett tag innan jag förstår att det är pappa och mamma. De har med sig hemmagjord bananmilkshake och varmt te. Hummöret stiger! En dryg halvliter shake försvinner ner i det svarta hålet som heter min mage och världen känns mycket bättre. Stoppet blir kort. Det är 2,5 mil kvar. Platt går bra, nerför går bättre och uppför känns dubbelt så brant som det egentligen är. Från Åsenhöga är det mest nedför och mitt i tröttheten njuter jag av de sista fem kilometrarna mot Gnosjö. Jag tillåter mig att ligga på i den sista backen innan jag rullar in i depån. Knappt jag förstår att jag klarat av det!

Klockan är 18:15. Jag har varit ute i 11 timmar och 10 minuter. Effektiv tid i sadeln 10:15 och 775 höjdmeter tagna. Jag är nöjd. Men det kommer dröja innan jag gör om det här! Smile

dag
dags bild
Medlem: 2008-10-03

Wow, bra kämpat! 20 mil i den motvinden Shock

/Dag

The Dickster
The Dicksters bild
Medlem: 2008-11-09

Me likes! Star


IWBMATTKYT

åberg
åbergs bild
Medlem: 2008-11-09

Cykelbränna?

robjo
robjos bild
Medlem: 2008-11-09

Obefintlig. Det var kallt och blåsigt nog för att ha på armvärmare. Den delen av benen som inte var täckta av trekvartsbyxor var insmorda i solfaktor 12...