Stigcyklister på grönbete!

Bilder
Källa: Håll sverige rent (hsr.se)
Källa: Håll sverige rent (hsr.se)
Vidingsjöskogen naturreservat
Ullstämmaskogens naturreservat
Vallaskogens naturreservat
Källa: Täby MTB-klubb, medlemsinfo, vett & etikett
Tinnerö eklandskap

Ärade medlemmar (och blivande medlemmar), stigcyklister, mountainbikeåkare eller vad ni än föredrar att titulera er så vill vi från styrelsens sida så här när det spritter i cykelbenen efter en vinter i cykeldvala (eller på trainern i svettkällaren?) att påminna oss alla om några förhållningsregler...

ALLA längtar vi ut efter att få cykla i naturen igen men det finns som sagt några saker att beakta. Men vanligt sunt "bonnförnuft" kommer man långt men vill man vara mer påläst i detalj om vad som gäller oss själva som cyklister i skogen så har vi nedan försökt att sammanfatta information som finns tillgängligt på nätet. Vi tar det ur två perspektiv, ett rent allmänt och ett lite mer lokalt orienterat.

Allemansrätten och dess skyldigheter den ställer på oss som vistas i naturen:
(ur ett cykelperspektiv)
https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/cykel/att-cykla-i-naturen--och-vara-van-med-allemansratten/?utm_campaign=unspecified

Vad gäller i naturreservaten?
(ur ett lokalt cykelperspektiv)

Länsstyrelsens sida med sammanställning över naturreservaten och dess föreskrifter:
http://www.lansstyrelsen.se/Ostergotland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/Pages/naturreservat2.aspx

Linköpings kommuns sida med sammanställning över de naturreservat som de förvaltar (6st):
http://www.linkoping.se/bygga-bo-och-miljo/naturvard-och-parkskotsel/naturreservat/

Och avslutningsvis några kloka ord som vi lånat från Täby MTB-klubb kring uppförande i samspel med andra friluftsmänniskor (tex ryttare som finns i vår direkta närhet):
http://www.mtbtaby.se/ (titta under medlemsinfo, vett & etikett)

Se även snabb kort-info i bilderna till höger:

Så ut å cykla nu men var rädda om naturen och varandra och visa hänsyn (inkl ALLA, inte bara till cyklister Wink )!

/med leriga hälsningar styrelsen genom Niklas L (ordf.)

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Här kommer dessvärre en pekpinne!

På förekommen anledning vill vi från styrelsens sida återigen betona vikten av att vi alla medlemmar som icke medlemmar visar hänsyn när vi är ute och cyklar. Både till naturen vi vistas i och lika självklart till andra vi möter och då menar jag både människor och djur.

Vi har till klubben nyligen fått klagomål på hänsynslöst cyklande på grusvägen (Kunskapslänken) på södra delen av Vallaskogen vilken delar av nyttjas av Vallabanan, (samt artikel i Corren om cykling i Tinnerö eklandskap, http://www.corren.se/asikter/insandare/terrangcyklarna-stor-pa-tinnero-om5279340.aspx ).

Vi hoppas och åtgår ifrån att det inte är en lera som beter sig så illa i Valla att man i hög fart nuddar gångare som dessutom noterat cyklisten i fråga och valt att "pausa" på vägen för att underlätta ett möte. Vi som medlemmar och cyklister bör agera med civilkurage om vi bevittnar händelser som denna genom att ingripa och förklara det oacceptabla.

Riskerna är uppenbara, rent skademässigt på den som i värsta fall blir påkörd men även att vi som cyklister blir utslängda (även) ur Vallaskogens naturreservat!

Alla är vi ambassadörer för sporten och klubben när vi är ute och cyklar! (tolka detta rätt nu Wink )

/mvh Niklas L, ordf.

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Johnny
Johnnys bild
Medlem: 2004-07-05

Tyvärr måste jag fylla på med lite mera negativt om cyklister.

I går hörde jag klagomål från löpare/gående som blivit överraskade och skrämda av MTB-cyklister i hög fart på LOK-milen.
Fick även frågan: "Får man verkligen cykla där?"

/Johnny Lindahl

Oscar11
Medlem: 2010-10-18

LOK skriver så här på sin hemsida:

"I huvudsak är LOK-milen avsedd för löpning och vandring. Ridning är förbjuden eftersom hästhovar orsakar stort slitage. Cykling undanbedes, men är inte förbjuden, förutom i de delar som går i naturreservat. I den mån cykling förekommer ska den ske på de gåendes och löpandes villkor, dvs cyklister ska lämna företräde och bör ta det extra försiktigt i skymda kurvor. Så länge det inte uppstår upprepade konflikter, slitage som orsakar en massa oavlönat extraarbete eller sker olyckor kommer cykling att vara tillåten."

Så det är till oss att sköta oss, vilket är självklart!

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

PUFF 2019!!!

Alltid lika aktuellt och viktigt, speciellt nu under våren då det är mjukt i backen!

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

PUFF igen!!!

Med anledning av förra veckans inlägg i Corren om förödelsen på Tinnerö.
https://www.corren.se/nyheter/linkoping/vadjar-forstor-inte-tinnero-om5973343.aspx

Några representanter ut Mera Leras styrelse hade möte med kommunen senast i februari i år och vi tog då upp denna cykelförbudsfråga igen med två av kommunens ekologer och fick följande svar. Stora delar av Tinnerö eklandskap skall bli betesmark för i kor och får och därmed kommer sannolikt fler stängslen upp här och var. Så får djurens ro och för att de flesta av oss ändå inte tycker om att cykla i bajs så stärker detta svar argumentationen för att vi mountainbikecyklister och i synnerhet medlemmar i denna eminenta klubb ska fortsätta med att lämna området i fred enligt naturreservatets föreskrifter. (finns ovan på bild)

Det är fortfarande tillåtet att cykla på vägarna inne på området men att vi gör det som goda trafikanter och som ambassadörer för stigcyklingen i Linköping (Sverige, världen, Universum)
(se: Vett och etikett)

Vad sedan andra cyklister gör och kanske med e-mtb (?!) gör på förbjudet område kan vi dessvärre inte göra någonting åt mer än att hjälpa till med upplysning och hänvisa till föreskrifterna (bilder, ovan)

/tack för ordet och ha fortsatt "skoj på hoj" där ute! Niklas L (ordf.)

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

PUFF på ett alltid lika aktuellt ämne som nu är i ropet igen!

Läs, ta till er och efterlev budskapet i denna artikel så kommer vi inte att ha några problem framöver utan kunna samsas i skogen!

Glöm inte att Ni alla är ambassadörer för mountainbiken som sport och fritidsaktivitet men också för klubben! I synnerhet om ni gör som jag, dvs cyklar i klubbkläder!

https://www.bicycling.se/artiklar/stigcyklistens-sju-budord.htm

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\