Ungdomsträning
Ungdomsträning

Ungdomsträning hösten 2017

Nu i vår så fortsätter vi med höstens ungdomsträningen.
Start tisdag i april när snön är borta. Kl 18 mer info om exakt datum kommer.

Fokus på ungdomsträningen är som alltid att lära barnen att ha skoj på hoj i skogen!

I övrigt är det ingen egentlig åldersgräns på klubbens övriga årliga aktiviteter såsom Pannlampejakten eller VinterCupen, när den börjar nån gång i slutet av januari.
Det handlar mer om man är tillräckligt vuxen/stor och van cyklist att vara ute på egen hand i tonåren och för de lite yngre om de lyckas locka (lura?) med sig någon vuxen som stöd!
Har man fått med sig mamma eller pappa (eller annan ansvarsfull vuxen) så är det helt OK att vara med på Pannlamperacet eller VinterCupen för den delen!
Vi vill ju att så många som möjligt har "skoj på hoj" så mycket som möjligt, året om!

Frågor på det så är det självklart bara att höra av sig till nån i styrelsen! Mejla, eller fejan!

Plats:
Starten på Mera Leras MTB-bana i Vidingsjö om inget annat anges. Den ligger på andra sidan skogen mot Kolbyttemon-vägen, inte vid Vidingsjö motionscentrum!

Kostnad:
Deltagande är som vanligt gratis. Det går bra att prova på 1-2 gånger utan att man är medlem i klubben, men vill man sedan fortsätta behöver man bli medlem i Mera Lera MTB. Medlemskap kostar 150 kr/år om man är ungdom (se info under "Bli medlem" uppe i vänsterkanten).

Vem kan vara med?
Lämplig ålder är 8-15 år, äldre ungdomar och barnsliga vuxna är välkomna men kan inte alltid räkna med en grupp på rätt nivå. Yngre är också välkomna, men då vill vi att en förälder är med och kan stanna med sitt barn under träningen.

Föräldrar är varmt välkomna att vara med antingen promenerande eller cyklande. Det kan förekomma att vi sätter föräldrarna i arbete medan de väntar. Smile

De som (någon gång) anmält sig via vår intresseanmälan kommer att få information mail-ledes. Informationen på denna sida kommer också att uppdateras då och då så titta in ibland.

Utrustning:
Klubben har ingen utrustning att låna ut, så barnen måste ha sina egna cyklar. Innan vi första gången släpper iväg ett barn ut i skogen utför vi en säkerhetskontroll av cykel och cyklist. Följande saker är väldigt viktiga att kontrollera före varje runda:

  • Hjälmen. Hjälmen ska vara hel och oskadad, utan sprickor. Remmar och spännen ska vara justerade så att hjälmen sitter ordentligt.
  • Hjulen ska sitta fast.
  • Styre och styrstam ska sitta fast ordentligt.
  • Bromsarna ska fungera.
  • Bromshandtagen ska vara justerade så att barnen kan nå dem lätt.
  • Styrändarna får inte vara öppna, utan det måste sitta "ändpluppar" i dem.
  • Skosnören måste vara ordentligt knutna och inte vara för långa. Annars kan de linda upp sig på pedalerna och orsaka olyckor.

Andra saker som inte är absolut nödvändiga men som kan vara bra är:
- Handskar som ger grepp och lite skydd mot skrapsår.
- Växlar ska vara justerade.

Tveka inte att fråga ledarna om ni är osäkra!

Välkomna gamla som nya ungdomar!!!

PS! Vi söker även fler som är intresserade av att hjälpa till som ledare i ungdomsgrupperna! Hör av er till styrelsen eller till någon av ledarna!

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Vilken start på ungdomsträningen ikväll!!! Shock
Jättekul och över våra förväntningar! Tyvärr glömde vi både räkna totalen och ta en gruppbild men det kändes som det var 100 unga mountainbikecyklister i Vidingsjö ikväll! Lite mer sanningsenligt så var det hela 20 nya aspiranter som inte varit på Mera Lera MTBs ungdomsträningen tidigare plus ungefär lika många som fortsätter att köra med oss sedan våren (och tidigare)! Fantastiskt jättekul! Lika kul att många föräldrar var på plats och stöttar både med och utan cykel. Vi blev nog lite överrumplade och glatt överraskade ikväll av anstormningen men vi ska göra vårt bästa för att alla ska tycka att det här med att cykla i skogen är både skoj, lite spännande och utmanande!

Välkomna tillbaka nästa tisdag! Vi är förberedda!

Samma plats, samma skog, samma tid!

/styrelsen, genom Nicke L (ordf.) och alla ledarna Lars
Eriksson, David Johansson, Dag Helstad, Johnny Lindahl

PS. VAKANS!!! Vi behöver fler ungdomsledare! Intresserad? Hör av dig till styrelsen MeraLeraMTB-krullbulle-outlook.com eller kontakta någon av ledarna!

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

FÖR KÄNNEDOM!

Skyltar finns nu uppsatta för att förenkla gruppindelningen mellan blå, gul och röd grupp vid vår portal. Samlas gärna där vid resp. skylt imorgon strax innan kl 18 då träningen börjar!

Vi hoppas på uppehållsväder som väderspå-männen och -tanterna förutspår!
Men lite klubbriktigt lerigt underlag finns det nog i skogen tack vare måndagens ihållande regn!

Kanske läge att ta med något ombyte eller något att sitta på i bilen hem för er som inte cyklar till och från. Gärna något förstärkningsplagg kan ju vara skönt att ha på vägen hem hur eller hur om man då är lite blöt och frusen.

Förövrigt så hoppas jag att vi återser alla som var på höstens första träningen!

/mvh Nicke L (ordf)

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Succén fortsätter! Smile

Jättekul att så många av ungdomarna och även Ni föräldrar fortsätter att komma på Mera Leras ungdomsträningar! Ännu en gång kanske inte vädrets makter var helt på vår sida men vädret till trots så var det igår, som var höstens tredje tillfälle, 35 st ungdomar som hade "skoj på hoj" med oss i skogen! Jättekul tycker vi och var inte rädda för att återkoppla till oss både det som är bra och det går att göra bättre! Antingen direkt till ledare tex efter träningstillfället eller tex via mejl till styrelsen/ledarna via meraleramtb-alfaslang-outlook.com.

Några av ungdomarna är dessutom riktigt taggade på att tävla och har redan utmärkt sig som senast i söndags på Sya Trail MTB (se inlägget "Grattis!") vilket är jättekul! Vi ska göra vad vi kan för att hjälp dessa ungdomar och alla andra i ungdomsgänget att utvecklas även om vi är en förening som inte har en elitsatsande profil! Det allra viktigaste är att alla trivs och har roligt med sina cyklar i skogen "över stock och sten"!

Nästa chans att känna på en Cross Country-tävling är redan nu på söndag i Olstorp då årets upplaga av Vretabiken går! Banan är ganska utmanande men klassad som motionslopp så det är inget licenskrav.
DM som klubben arrangerar är den 30:e och kräver licens.
KM som vi kommer köra den 14:e är just ett KM där du endast behöver vara medlem för att deltaga och placera dig!

Varmt välkomna nästa gång på Mera Leras ungdomsträning!
(Snart byter vi dag och kör sannolikt lördags förmiddagar istället pga av höstmörkret)

/Styrelsen och ledarna genom Niklas L (ordf)

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Ännu en trevlig ungdomsträning i leras tecken!

ca 30 talet ungdomar trotsade fallande utetemperatur (det var 10,7'C enligt min cykeldator) och höll värmen ändå i ett ganska så kladdigt och småhalt spår! STARKT jobbat alla inkl föräldrar som är med och stöttar!

Ikväll var sista tisdagen för hösten då mörkret faller allt tidigare om kvällarna. På fredag är det dessutom höstdagjämning. Därför kör vi från och med redan nu på lördag just lördagar istället.
Platsen är den samma och klockslaget är 10:00 men samlas gärna några minuter innan vid resp gruppskylt.

Samtidigt vill jag passa på ett påminna om vi brukar köra med att de 2-3 första gångerna någon ungdom vill prova på mountainbike så är det gratis men självklart så vill vi att om intresset håller i sig att cyklisten i fråga blir medlem i klubben. (se under menyvalet "Bli medlem" här på hemsidan)

Ett förtydligande om kommande lördagar i höst.
Fr o m NU på lördag den 23/9 är det kl 10.00 som gäller för ungdomsträningarna.

DOCK blir det två undantag den siste september lördagen den 30:e då det är DM!
Eftersom svenska cykelförbundets regler gäller (då klubben är medlem i SCF) så måste man ha licens för vissa klasser!

NYBÖRJARKLASSERNA är det inget licenskrav på så för de ungdomar som är lite taggade på att prova på hur det känns att tävla i mountainbikedisciplinen XCO - Cross Country / Olympic, dvs en kortare teknisk bana som körs flera varv, ja de har möjlighet att göra det istället för den "vanliga träningen". Se inbjudan till DM på hemsidan.

Likaså lördagen den 14:e oktober så kör vi KM och då krävs endast medlemskap för att få en officiell placering och plakett även om vi brukar KM vara öppet för alla att deltaga i.

Tack än en gång alla mountainbikeungdomar som vill ha skoj på hoj i skogen med Mera Lera MTB samt alla stöttande föräldrar!

Avslutningsvis vill jag skicka med en liten vädjan om att hjälpa till som funktionär på DM (kanske KM oxå för den delen). Är du ändå på plats som förälder så finns det lite uppgifter att hjälpa till med. Anmäl gärna intresse till meraleramtb-krullbulle-outlook.com eller prata med någon av ledarna på lördag! Om ni bara har tid en kort stund eller viss tid av dagen så är det jättetacksamt!

/mvh styrelsen, ledarna genom Niklas L (ordf)

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Hoppas ni alla ungdomar (och föräldrar) är laddade inför DM nu på lördag!?!

Den vanliga ungdomsträningen med samling kl 10:00 är ersatt av DM.
De yngre ungdomarna som är tävlingssugna är självklart välkomna att deltaga i resp. nybörjarklass då dessa ej kräver tävlingslicens. Övriga ungdomsklassar kräver svenska cykelförbundet tävlingslicens till.
För de lite äldre ungdomarna över fr o m 15 år finns möjligheten att tävla i motionsklassen vilken inte heller har något licenskrav.

Se PM med aktuella starttider i PM via LÄNK

Nästa lördag den 7:e oktober kör vi vanlig ungdomsträning igen kl 10:00 med samling vid portalen!

Självklart är alla välkomna att titta och heja på alla deltagare!!!

Bra åskådarplatser förutom nära TC som tex tekniska partiet precis innan tekniska zonen är i norra änden vid bommen mitt emot vägen upp mot Smedstad för röda 5 km banan eller för blåa och gula 3 km-slingan mittemot torpet Fröberget där östgötaleden går in i skogen.

VÄLKOMNA TILL DM!!!

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Offe
Offes bild
Medlem: 2008-11-09

Nu på lördag 7 oktober är det vanlig ungdomsträning.
Välkomna Smile

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

Nu i lördags var vi sammanlagt 16 cyklade ungdomar i på Vidingsjöbanan!
12 st i gula gruppen och 4 st i blåa gruppen! Vart tog röda vägen...?!? Laddar dom inför KM?

Och på tal om KM så är det ingen "vanlig ungdomsträning" utan klubbens KM.
Det är inte så "allvarligt" eller "seriöst" som det låter, utan i sann Mera Lera-anda så vill vi att detta ska vara en välkomnade och där med öppen "tävling" där alla i barn/ungdoms-klassen får pris för deltagande! Sen kanske det blir lite mer "seriöst" eller på riktigt i klassen över 16 år..?! Wink Så vi kan för barn och ungdomar kalla det "träning med nummerlapp och tidtagning". Vi kommer att ha för och efter-åkare i barn och ungdomsklassen och föräldrar får självklart vara medåkare också! Sen kör vi premiär (?!) för Mera Leras loppis samtidigt som vi fikar och grillar körv! Självklart är alla alltid välkomna som åskådare! (se mer info under KM)

VÄLKOMNA PÅ MERA LERA:s årliga KM som deltagare eller publik!

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\

Punkakungen
Punkakungens bild
Medlem: 2004-10-04

I morgon lördag den 28/10 är det säsongens sista ungdomsträning!
Vi tar således ett höst- och vinter-uppehåll och börjar igen fram i vårdagar när snön är borta och det börjar torka upp lite i skog och mark! Håll uppsikt på hemsida och fejsbokgruppen (MeraLeraMTB).
Men i morgon är det som vanligt MeraLeraMTB-portalen kl 10:00 är det som gäller!

I övrigt är det ingen egentlig åldersgräns på klubbens övriga årliga aktiviteter såsom Pannlampejakten eller VinterCupen, när den börjar nån gång i slutet av januari.
Det handlar mer om man är tillräckligt vuxen/stor och van cyklist att vara ute på egen hand i tonåren och för de lite yngre om de lyckas locka (lura?) med sig någon vuxen som stöd!
Har man fått med sig mamma eller pappa (eller annan ansvarsfull vuxen) så är det helt OK att vara med på Pannlamperacet eller VinterCupen för den delen!
Vi vill ju att så många som möjligt har "skoj på hoj" så mycket som möjligt, året om!

Frågor på det så är det självklart bara att höra av sig till nån i styrelsen! Mejla, eller fejan!

STORT TACK till Er alla som varit med oss och trampat runt med Mera Lera MTB på vår Vidingsjöbana i år! Nu kommer vi under vintern att ladda inför 2018 års aktiviteter!
Många kommer ni nog att känna igen då det med åren blivit tradition men det finns andra planer också som vi stundom "hintat" lite om vilket vi verkligen hoppas kunna genomföra!
Rent allmänt som kommer mycket fokus att ligga på klubbens livsnerv, dvs BANAN!
Det projekteras redan för fullt kring idéer och "pinnar" kanske syns nånstans på banan som kan ge en ledtråd till vad som är på gång...

Vi syns där ute i skogen, på cykel!

/mvh Styrelsen genom Niklas L (ordf.)

Det är bättre att cykla i lera och sörja än att... ehh, eller vänta nu...?! :-\